Kaczka Pad Thai

Kaczka Pad Thai
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Kaczka świetnie nadaje się do marynowania w tajskich sosach. Sos był na bazie szalotki, tamaryndowca i sosu rybnego. Mięso jest wilgotne i rozpływa się w ustach, skórka całkowicie się wytapia i jest chrupiąca.

Składniki

Przygotowanie

  1. Miałam całą kaczkę. Odcięłam od niej piersi i udka. Tłuszcz i sadło wytopiłam na smalec, a korpus ze skrzydełkami wykorzystałam jako bazę zupy. Kości z wywaru zjadł pies :)

    Elementy nasmarowałam pastą, pasta jest słodkawa i nie ostra więc dodałam odrobinę soli i chili.

    W rękawie ułożyłam elementy na plastrach cebuli, podlałam winem. Całość zostawiłam w chłodzie na parę godzin. Przed pieczeniem wyjęłam z chłodu. A potem piekłam 2 godziny w 175 stopniach. Kaczka jest wilgotna i odchodzi sama od kości, a skórka jest wytopiona i chrupiąca.

  2. Podałam w liściach sałaty jako wrapy.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (13)

SprytnaChochla 17 lipca
Super! Łatwy przepis, a danie zachwycające
BEATA1978 18 lipca
Pięknie zrumieniona skórka i soczyste mięso w środku. Pychotka :)
Cała moja rodzina przepada za kaczką. Podana w Twojej wersji wzbudziłaby zachwyt.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki