piersi z kaczki dokładnie myjemy,osuszamy,nacinamy delikatnie skórkę,nacieramy olejem sezamowym i sosem ostrygowym
smażymy na rozgrzanym oleju ryżowym na patelni ok 10,12 min -po 5,6 min z każdej strony dorzucając całe ziarna czarnego pieprzu dla aromatu,na koniec smażenia oprószamy chilli i solą
podsmażone piersi przekładamy do naczynia żaroodpornego,podlewamy sokiem z pomarańczy i sosem ostrygowym,wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok 40 min +- w 200 stopniach
brokuły,marchewkę,imbir ( imbir i marchewka obrane ze skórki ) i grzyby shiitake ( jeżeli używamy suszonych -to wcześniej je namaczamy ) kroimy w grubsze słupki i krótko przesmażamy na oleju ryżowym na woku-na koniec wrzucamy kiełki sojowe i doprawiamy delikatnie
ważne aby warzywka były chrupkie
makaron ryżowy gotujemy krótko ok 2 min i na nast, 2 min zostawiamy jeszcze w wodzie,następnie odcedzamy,tak aby był mięciutki
upieczone piersi kaczki wystawiamy z piekarnika i dajemy im odetchnąć i chwilę odpocząć
następnie kroimy w plastry średniej grubości
kaczuszkę podajemy z warzywami z woka i makaronem ryżowym
doprawiamy już na talerzu sosem sojowym lub ostrygowym dodatkowo oraz słodko-kwaśnym
Smacznego ;-)
Komentarze do przepisu (10)
*Przejdziesz do wersji klasycznej