KACZKA NADZIEWANA SUSZONYMI ŚLIWKAMI I CEBULKĄ

KACZKA NADZIEWANA SUSZONYMI ŚLIWKAMI I CEBULKĄ
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: POMPOLINA
Pyszna kaczuszka, którą pierwszy raz przygotował mi mój mąż:)

Składniki

Przygotowanie

  1. z kaczki usuwamy wnetrznosci i dobrze ją płukamy.

  2. nacieramy kaczkę solą i pieprzez na zewnątrz i w środku i odstawiamy w chłodne miejsce na 30 minut

  3. w tym czasie kroimi w piórka cebulke

  4. na rozgrzną oliwe wrzucamy cebulke i smazymy az bedzie szklaca (nie przypalić)

  5. do zeszklonej cebulki dodajemy śliwki i wszystko dokładnie miewszamy

  6. nadziewamy kaczke cebulką ze sliwkami i dokładnie kaczke zamykamy( można ja zeszyć bawełnianą nitką lub dobrze zczepić wykałaczkami)

  7. tak przygotowaną kaczkę wkładamy do naczynia żarodopornego lub gęsiarki i polewamy ją po wierzchu oliwa.

  8. wkładamy na piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu aż kaczka bedzie miękka (około 2,5 godziny)

  9. co jakiś czas kaczkę nalezy podlać czerwonym winem.

  10. SMACZNEGO:)

Komentarze do przepisu (3)

babciaaneczka 19 września 2010
Bardzo ciekawe i proste w przygotowaniu nadzienie;
Do ulubionych !
speedniew 21 lipca 2011
Wpróbowałem. Palce lizać. POLECAM!!!
Konto usunięte 30 grudnia 2013
Ztakim nadzieniem i podlewana winem, musi być rewelacyjna :)
Składniki
Składniki