Kaczka nadziewana

Kaczka nadziewana
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: asia67
uwielbiam kaczkę, pod każdą postacią, taką robiłam pierwszy raz, oczywiście była przepyszna

Składniki

  • kaczka ok 2 kg
  • sól, sos sojowy, majeranek, czosnek
  • farsz: mięso mielone z indyka ok 80 dag
  • wątróbka drobiowa 20 dag
  • cebula
  • jajko
  • bułka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • masło

Przygotowanie

  1. 1. kaczkę umyć, natrzeć solą, sosem sojowym, czosnkiem i majerankiem (w środku również) odstawić na dobę do lodówki,
    2. mięso wymieszać z pokrojoną drobno wątróbką, cebulą, namoczoną bułką i jajkiem, dodać posiekaną natkę, doprawić solą i pieprzem,
    3. tuszkę kaczki napełnić farszem, zaszyć, ułożyć w brytfannie, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st, piec ok 2 godz (ja przez 1 godzinę piekłam mięso przykryte folią, żeby zbytnio sie nie wysuszyło), kilka razy polać mięso wytworzonym sosem,


    smacznego

Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 14 lutego
Super przepis. Bardzo apetyczne :-)
Nevermore 14 lutego
No proszę pani, to jest pyszne :) Biorę na rano ;)
asia67 15 lutego
dziękuję :)
Składniki
  • kaczka ok 2 kg
  • sól, sos sojowy, majeranek, czosnek
  • farsz: mięso mielone z indyka ok 80 dag
  • wątróbka drobiowa 20 dag
  • cebula
  • jajko
  • bułka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • masło
Składniki