Kaczka faszerowana jabłkami

Kaczka faszerowana jabłkami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Bellapi
U nas lubimy drób. Sięgamy po kurczaki, gęsi, kaczki i to właśnie tą ostatnią dziś podaję Wam na talerzu.

Składniki

  • 1 kaczka ( ok. 2,5kg )
  • przyprawa do drobiu
  • 3 - 4 kwaśne jabłka

Przygotowanie

  1. Kaczkę myjemy, osuszamy, nacieramy przyprawą do drobiu. Pozostawiamy na kilka godzin w lodówce. Po tym czasie kaczkę układamy w naczyniu żaroodpornym. Jabłka myjemy, kroimy na 8 ( wykrawając gniazda nasienne ). Następnie jabłkami faszerujemy kaczkę.
    Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w nagrzanym piekarniku ( 200C ) przez 2 godziny.
    Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 30 min. Na każdy 1 kg kaczki przypada 1 godzina pieczenia.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Komentarze do przepisu (4)

Obserwator 17 listopada 2019
Pysznie. Dawno nie robiłem
Bellapi 19 listopada 2019
dziękuję :)
Docherro 19 listopada 2019
Przepyszna kaczusia:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 kaczka ( ok. 2,5kg )
  • przyprawa do drobiu
  • 3 - 4 kwaśne jabłka
Składniki