Kaczka faszerowana

Kaczka faszerowana
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: MEGI110278
Wspaniałe danie na uroczysty obiad...

Składniki

  • Kaczka pekińska ( 2,20 kg)
  • FARSZ
  • mięso mielone z indyka ok 80 dkg
  • wątróbka drobiowa ok 30 dkg
  • pęczek natki pietruszki
  • kwaśne jabłko,1 cebula
  • sól,pieprz,majeranek,rozmaryn,
  • 2 jajka,1 łyżka maggi
  • kilka plastrów wędzonego boczku

Przygotowanie

  1. Kaczkę wyluzować czyli... rozciąć po kręgosłupie.Odcinać ostrym nożem po szkielecie,aż powstanie "uboga" porcja rosołowa.Następnie wyciąć kości z udek.Zostawić kostki w pałkach i skrzydełkach.Kaczka będzie wyglądała jak duży płat mięsa.Przyprawy zmieszać z ziołami i natrzeć nimi kaczkę z obu stron.

  2. Do mięsa mielonego dodać pokrojoną w kostkę wątróbkę i jabłko oraz posiekaną natkę i cebulę.Następnie wbić 2 jajka i wlać bulion.Wszystko dokładnie wyrobić ręką.Doprawić solą i pieprzem.

  3. Kaczkę położyć piersią na blacie i nafaszerować mięsem,zszyć na plecach nicią bawełnianą lub pospinać wykałaczkami.Odwrócić na plecy i przełożyć do brytfanny,obłożyć kaczkę wędzonym boczkiem.Podlać wodą i wstawić do rozgrzanego piekarnika ( 170) Piec ok 2,5 godz.W trakcie pieczenia często podlewać wodą z wytopionym tłuszczem. Pod koniec pieczenia zdjąć boczek i podpiec jeszcze kilka lub kilkanaście minut w zależności jak mocno chcemy zarumienić kaczkę. SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 18 stycznia 2013
idealna kaczucha ! 5 ode mnie !
Konto usunięte 18 stycznia 2013
Kaczka wygląda bardzo smakowicie.Ogromne uznanie za jej wyluzowanie.Ode mnie 5 z :)
Konto usunięte 19 stycznia 2013
Zdolna z ciebie kobieta , a kaczuszka jak malowana,oczywiście ..5.. Pozdrawiam
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Kaczka pekińska ( 2,20 kg)
  • FARSZ
  • mięso mielone z indyka ok 80 dkg
  • wątróbka drobiowa ok 30 dkg
  • pęczek natki pietruszki
  • kwaśne jabłko,1 cebula
  • sól,pieprz,majeranek,rozmaryn,
  • 2 jajka,1 łyżka maggi
  • kilka plastrów wędzonego boczku
Składniki