Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Kacze udka po francusku"
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 157
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 83
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 91
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6434
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 137
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 157
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 83
Obłędne w smaku śródziemnomorskie kanapki z owocami morza.
Odsłon: 91
Niezwykłe kotlety drobiowe w tostach" - ta nazwa sama w sobie wzbudza ciekawo...
Odsłon: 6434
Risotto to pyszna włoska klasyka, które sprawia, że ryż może smakować niesamo...
Odsłon: 137
Składniki
Mięso opłucz, osusz, posyp solą oraz pieprzem. Przełóż do dużej miseczki. Szalotki obierz, grubo posiekaj, dodaj do udek. Dołóż 5 gałązek tymianku oraz listek laurowy. Całość przemieszaj i odłóż na ok. 5 godzin.
Zamarynowane udka oprósz mąką. Na patelni rozgrzej masło. Obsmaż na nim mięso ze wszystkich stron.
Potem kacze udka przełóż do żaroodpornej formy. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 225 st. Piecz 15-20 minut. W czasie pieczenia podlewaj bulionem i skrapiaj koniakiem. Pod koniec pieczenia udka posyp boczkiem pokrojonym w kosteczkę.
Mięso serwuj np. z jarzynką z karmelizowanej cebuli oraz białej rzodkwi. Danie udekoruj pozostałymi gałązkami tymianku.Źródło: Tina