Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykwintne danie na romantyczną kolację, jak i oryginalny domowy obiad.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 21
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 207
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 185
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 21
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 207
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 185
Składniki
Udka umyć, oczyścić, osuszyć. Sok z połowy cytryny wymieszać z łyżką majeranku, ząbkami czosnku roztartymi ze sporą szczyptą soli, tymianku i pieprzu. Natrzeć piersi kaczki. Odstawić pod przykryciem do lodówki na 2 - 3 godziny.
Jabłka umyć, osuszyć. Pokroić na ósemki i wyciąć gniazda nasienne. Skropić pozostałym sokiem z cytryny oraz calvadosem. Posypać skórką otartą z cytryny, cukrem i tymiankiem.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Włożyć mięso. Smażyć na dużym ogniu przez 5 minut. Odwrócić i usmażyć z drugiej strony na rumiano.
Żaroodporną formę wysmarować łyżką masła. Na dnie ułożyć obsmażone udka. Obłożyć cząstkami jabłek. Podlać bulionem. Posypać wiórkami masła. Formę przykryć folią aluminiową. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.