Kacze pipki w sosie własnym

Kacze pipki w sosie własnym
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Kolejny przepis na żołądki drobiowe. Tym razem z kaczki. Mówimy Wam, wypas!

Składniki

  • 500 g kaczych żołądków
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła ghee
  • 300 g marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pełna łyżka mąki
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. ięso kroimy na kawałki takie, jakie lubimy.

    Zalewamy zimną wodą (2-3 cm ponad poziom mięsa), lekko solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień. Zbieramy szumowiny, gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 60 min.

    Marchewki kroimy w kostkę. Cebulę siekamy.

    Na rozgrzane masło wrzucamy marchew, podsmażamy, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę, czosnek. Wsypujemy mąkę, rozprowadzamy wywarem (1 chochla), dodajemy do całości.

    Cały czas mieszając, zagotowujemy.

    Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Komentarze do przepisu (1)

kulinarnagosia 13 grudnia 2019
Niewielu jest zwolenników podrobów, ale ja je bardzo lubię. Pamiętam z dzieciństwa walkę z rodzeństwem o... Czytaj całość »
Niewielu jest zwolenników podrobów, ale ja je bardzo lubię. Pamiętam z dzieciństwa walkę z rodzeństwem o podroby wyłowione z rosołu :)
Składniki
  • 500 g kaczych żołądków
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka masła ghee
  • 300 g marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pełna łyżka mąki
  • sól, pieprz
Składniki