Kacze piersi duszone w winie

Kacze piersi duszone w winie
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Wytrawny i kwaskowy sos idealnie komponuje się z delikatnym i rozpływającym się kaczym mięsem. Poezja!

Składniki

Przygotowanie

  1. Skórę ponacinałam lekko nożem. Filety natarłam solą i pieprzem. Włożyłam je skórą do dołu do rondelka i na bardzo małym ogniu wytopiłam skórę do zrumienienia. Obróciłam piersi i przysmażyłam z drugiej strony.

    Odjęłam nadmiar tłuszczu. Do rondelka na pozostały tłuszcz dodałam mąkę i wymieszałam i lekko podsmażyłam.

    Piersi zalałam winem dodałam liście i ziela. Można podlać je wodą jeśli sos jest za gęsty.
    A teraz na dwie godziny można zapomnieć o kaczce.

    Pod koniec dobarwiłam sos sosem sojowym a dla kwaśności dodałam jeszcze melasy z granatów. Doprawiłam solą i pieprzem.

  2. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (12)

KulinarnaChwila 30 marca
Może byc pyszne:)
BEATA1978 30 marca
Niezła wyżerka ;)
ErJot 30 marca
Apetyczny obiad:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
Składniki