Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-01-2014
zmodyfikowana wersja kapuściary mojej teściowej :)
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 47
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 25
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 170
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 231
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 783
Proste ciasto na oleju z rabarbarem i chrupiącą kokosową kruszonką. Zaczyna s...
Odsłon: 47
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 25
Smaczna i delikatna zupa
Odsłon: 170
W kaparach oprócz smaku najważniejsza jest konsystencja pąku kwiatowego. Smak...
Odsłon: 231
Faszerowane udka z kapustą i pieczarkami to wyjątkowe danie, które zachwyca z...
Odsłon: 783
Składniki
W garnku ok. 7 litrowym ugotować w osolonej wodzie ł z dodatkiem ziela ang. i liścia laurowego łopatkę w całości ( ok. 1 godz na wolnym ogniu) zbierając szumy na początku procesu. Dodać obrane warzywa rosołowe w całości ( 1 marchew, 1/2 selera, 1 pietruszka duża, por) i gotowac jeszcze 1/2 godz. aż warzywa i mięso zmiękną.
W drugim garnku ugotowac kapustę ( solo) podlaną wodą. Woda w trakcie całego procesu gotowania ( ok. 1 godz.) powinna stale przykrywać kapustę na ok. 2 cm , nalezy ją wiec uzupełniać. Ugotowaną kapustę odstawić - najlepiej na całą noc.
Mięso i warzywa wyjac z rosołu, a rosół połączyć z wodą z gotowania kapusty - całość doprawić i zagotować . Tym samym kacówka gotowa - najlepiej smakuje z ziemniakami.
Co do ugotowanej kapusty , warzyw i mięsa - znadą pyszne zastosowanie w naszym kacowym obiedzie -w drugim daniu . Patrz mój kolejny przepis.
Życzę szampańskiej karnawałowej zabawy , bo kac nam już nie straszny :)