Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jogurtowe racuszki"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4959
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2331
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 289
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 140
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 4959
Bardzo smaczny, kolejny chleb pszenny upieczony na żytnim zakwasie posypany p...
Odsłon: 2331
Składniki
W misce mieszamy lub miksujemy na gładką masę jogurt z jajkami i 2 łyżkami stopionego, letniego masła. Dodajemy cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i solą.
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Nakładamy po pełnej łyżce ciasta na jeden placek, zachowując odstępy, bo placki urosną podczas smażenia. Smażymy na średnim ogniu. Gdy nieco podrosną, na każdym placuszku układamy po dwa grubsze plasterki truskawek. Placuszki przewracamy i dosmażamy z drugiej strony na złoty kolor.
Udekorowane truskawkami racuszki można podać z cukrem pudrem, bitą śmietaną lub syropem klonowym.
Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej porcji około 3 zł
Wartość odżywcza jednej porcji: 217 kcal, Białko: 5,3 g, Tłuszcz: 23 g, Węglowodany: 41 gŹródło: Rewia