Jogurtowe placki z truskawkami

Przepis dnia 2015-06-03
Jogurtowe placki z truskawkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izek
Zdrowe i rozpływające się w ustach placki z soczystymi truskawkami

Składniki

  • Jogurt naturalny 400 gram
  • Cukier puder 4 łyżki płaskie
  • Jajka 2 szt.
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Szczypta soli
  • Truskawki

Przygotowanie

  1. Do miski wlewamy jogurt naturalny oraz wbijamy jajka, wsypujemy cukier wanilinowy i cukier puder. Dokładnie wszystko miksujemy. W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz ze szczyptą soli. Zawartość drugiej miski wsypujemy stopniowo do miski z jogurtem, jajkami i cukrami (cały czas miksując, aby powstała jednolita i gładka masa).

  2. Truskawki myjemy, obieramy z szypułek i kroimy w średniej grubości plasterki.

  3. Na rozgrzaną patelnię (opcjonalnie polaną niewielką ilością oliwy z oliwek) nakładamy po łyżce ciasta. Na każdego placka kładziemy po kilka plasterków truskawek. Smażymy ok. 2 minut na wolnym ogniu, aby urósł i się zarumieni. Przewracamy go na drugą stronę i również smażymy do zarumienienia.

    Z podanej porcji wychodzi ok. 18 placków.

Komentarze do przepisu (4)

Konto usunięte 01 czerwca 2015
Ciekawe placuszki, rozumiem że truskawki są po jednej stronie placka ? będę próbować :)
izek 01 czerwca 2015
Dziękuję ;) Tak, truskawki są po jednej stronie placka. Mam nadzieję, że będą smakować ;)
Konto usunięte 01 czerwca 2015
Czytając składniki i widząc zdjęcie jestem pewna że będą smakować :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Jogurt naturalny 400 gram
  • Cukier puder 4 łyżki płaskie
  • Jajka 2 szt.
  • Mąka pszenna 2 szklanki
  • Proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
  • Cukier wanilinowy 2 łyżeczki
  • Szczypta soli
  • Truskawki
Składniki