jeżyki czyli mielone inaczej

jeżyki czyli mielone inaczej
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
Kotlety z mięsa mielonego w wersji tradycyjnej troszkę mi się znudziły. Postanowiłam dzisiaj zrobić kotlety zwane jeżykami. Mięso mielone połączyłam z ryżem,marchewką i kapustką. Zrobiłam do tego sos pomidorowy i wyszło bardzo pysznie. Smak podobny do gołąbków :) Bardzo smaczne mięsne danie.

Składniki

  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 150 ml wody
  • 1/2 koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1/3 kapusty pekińskiej( ta najtwardsza część od końca )
  • 5-6 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 mała marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu bismati

Przygotowanie

  1. Jak zrobić kotlety z mięsa mielonego i ryżu vs jeżyki

    Ryż gotujemy w osolone wodzie ok 8 minut . Studzimy. Cebulkę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju. Mięso mielimy przekładamy do miseczki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę jajko,ryż. Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach.

    Kapustę kroimy w cienkie paski. Warzywa dodajemy do farszu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Jeżeli farsz jest za rzadki dodajemy kilka łyżek bułki tartej. Mieszamy i lepimy placki jak na mielone , obtaczamy w bułce tartej i smażymy delikatnie przewracając szeroką łopatką tak aby się nie rozleciały.

  2. Jak zrobić sos

    Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą. Zagotowujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Kotlety podajemy z sosem.

    Smacznego!

Składniki
  • 0,5 kg mięsa mielonego z łopatki
  • 150 ml wody
  • 1/2 koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 1/3 kapusty pekińskiej( ta najtwardsza część od końca )
  • 5-6 łyżek bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 mała marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka ryżu bismati
Składniki