Jesiotr z salsą cytrynowo - koperkową

Jesiotr z salsą cytrynowo - koperkową
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na zdrową, smaczną i delikatną rybkę, otuloną mocno cytrynową salsą ze świeżym koperkiem.

Składniki

  • filet z jesiotra
  • przyprawa do ryb i owoców morza
  • masło (do smażenia)
  • SALSA CYTRYNOWO - KOPERKOWA
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy kremskiej
  • 2 łyżeczki cukru brzozowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • czarny pieprz

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy salsę cytrynowo - koperkową.

    Cytrynę parzymy wrzątkiem, osuszamy, ścieramy z niej skórkę oraz wyciskamy sok.

    Do naczynia dodajemy jogurt naturalny, musztardę kremską, sok i skórkę otartą z 1 cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, cukier brzozowy (ksylitol) i oliwę z oliwek. Wszystkie składniki łączymy za pomocą blendera, miksując je do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

    Koperek drobno siekamy, dodajemy do cytrynowej salsy, którą doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy.

    Salsę wstawiamy do lodówki dla delikatnego zgęstnienia i schłodzenia.

  2. Jesiotra pozbawiamy ości, odcinamy skórę, myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.

    Następnie oprószamy go z obu stron mieszanką przypraw do ryb i owoców morza (jeśli nie mamy gotowej przyprawy możemy użyć soli, pieprzu oraz swoich ulubionych przypraw).

  3. Jesiotra smażymy około 3 minut z każdej strony na rozpuszczonym maśle. Należy zachować odpowiedni czas smażenia, ponieważ tylko wtedy mięso ryby będzie delikatne i soczyste.

    Usmażonego jesiotra odsączamy z nadmiaru masła na ręczniku papierowym, układamy na talerzu i podajemy z salsą cytrynowo - koperkową oraz ulubionymi dodatkami.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (11)

Joanna116 01 lutego 2015
Pyszny, aromatyczny i bardzo zdrowy obiad :-).
Konto usunięte 02 lutego 2015
Uwielbiam takie rybne klimaty :)
monikagotuje 02 lutego 2015
Pysznie i jak ślicznie podane:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • filet z jesiotra
  • przyprawa do ryb i owoców morza
  • masło (do smażenia)
  • SALSA CYTRYNOWO - KOPERKOWA
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki musztardy kremskiej
  • 2 łyżeczki cukru brzozowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • czarny pieprz
Składniki