Jesienne Leczo z wiejską kiełbasą

Jesienne Leczo z wiejską kiełbasą
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Bellapi
Gdy nadchodzi jesienna chandra jest to super danie aby się rozgrzać i poczuć smak i zapach jesiennych warzyw.

Składniki

  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie cukienie
  • 4 papryki różnego koloru
  • 30 dek pieczarek
  • 1 passata pomidorowa
  • 0,5 kg wiejskiej kiełbasy
  • sól
  • Pieprz
  • słodka mielona papryka
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Warzywa myjemy. Obieramy czosnek i cebulę. Drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem do zrumienienia. Przekładamy do garnka.
    Z cukinii wydrążamy pestki resztę kroimy w kostkę i również podsmażamy na patelni. Przekładamy do garnka z cebulą i czosnkiem.
    Pieczarki czyścimy ( ja nie myję ponieważ chłoną wodę ), kroimy w plasterki razem z ogonkami i wrzucamy na patelnię. Czekamy aż zmniejszą swoją objętość i puszczą sok. Przekładamy do garnka z warzywami.
    Paprykę oczyszczamy z pestek, również kroimy w kostkę i dusimy na patelni z dodatkiem 2 łyżeczek słodkiej mielonej papryki.
    Gdy trochę puszczą sok przekładamy do garnka.

    Warzywa zalewamy passatą pomidorową i jedną szklanką wody.
    Dusimy pod przykryciem aż wszystkie warzywa będą miękkie.
    W między czasie podsmażamy kiełbasę pokrojoną w pół plasterki.
    Dodajemy na samym końcu. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania.

    Pysznie smakuje ze świeżymi bułkami z masełkiem.

Komentarze do przepisu (8)

Docherro 20 września 2019
Witaj Paulinko po długiej nieobecności,aż tu czuję zapach lecza,pycha:)
konhambos 20 września 2019
pyszne!
ekonto 13 października 2019
cyt. "z wiejską kiełbasą"...
a jaka jest kiełbasa miejska?
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 średnie cukienie
  • 4 papryki różnego koloru
  • 30 dek pieczarek
  • 1 passata pomidorowa
  • 0,5 kg wiejskiej kiełbasy
  • sól
  • Pieprz
  • słodka mielona papryka
  • olej do smażenia
Składniki