Jesienne danie jednogarnkowe z sarniną, grzybami leśnymi, ziemniakami i śmietaną

Jesienne danie jednogarnkowe z sarniną, grzybami leśnymi, ziemniakami i śmietaną
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
drogie
avatar Autor: FoodSafari
Bardzo lubię proste dania z kilku składników, które robią się praktycznie same. Dania jednogarnkowe w sezonie jesienno-zimowym często pojawiają się na moim stole, ponieważ są smaczne i pożywne. W takich daniach świetnie sprawdza się dziczyzna, gdyż ma niezwykle bogaty, delikatny, a jednocześnie charakterystyczny smak, który idealnie komponuje się z grzybami, ziemniakami i śmietaną.

Składniki

  • 800 g sarniny, mięso z łopatki lub szynki
  • 500 g mieszanych grzybów leśnych
  • czerwona cebula
  • łyżka klarowanego masła
  • 50 ml koniaku lub brandy
  • 200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
  • sos worcestershire
  • liść laurowy
  • rozkruszone ziele angielskie
  • tymianek
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • zielenina do posypania

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w kostkę. Partiami podsmażamy na rozgrzanym klarowanym maśle. Do zrumienionego mięsa wlewamy koniak, gdy odparuje dodajemy grzyby, pokrojoną w pióra cebulę i ziemniaki. Dodajemy sos worcestershire, sól, liść laurowy, tymianek i ziele angielskie. Dusimy, aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Dodajemy śmietanę, dusimy bez przykrycia, aż śmietana się zredukuje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy posypane zieleniną.

Komentarze do przepisu (8)

KulinarnaChwila 12 października
Pyszotka:)
Nevermore 12 października
Robisz smaczka od paru dni na tę sarninę ;)
Chyba trzeba będzie zapolować w Bieszczadach, jak na sierpniowego... Czytaj całość »
Robisz smaczka od paru dni na tę sarninę ;)
Chyba trzeba będzie zapolować w Bieszczadach, jak na sierpniowego lwa przystało ;p
Pychotka :)
FoodSafari 12 października
Tak jakoś mnie naszło na sarninę☺ akurat miałam jeszcze szyneczkę przemrożoną, więc jak znalazł na... Czytaj całość »
Tak jakoś mnie naszło na sarninę☺ akurat miałam jeszcze szyneczkę przemrożoną, więc jak znalazł na jesienne menu.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 800 g sarniny, mięso z łopatki lub szynki
  • 500 g mieszanych grzybów leśnych
  • czerwona cebula
  • łyżka klarowanego masła
  • 50 ml koniaku lub brandy
  • 200 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
  • sos worcestershire
  • liść laurowy
  • rozkruszone ziele angielskie
  • tymianek
  • sól morska
  • pieprz kolorowy
  • zielenina do posypania
Składniki