Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
♪♪♪ O Rudy Rudy Rudy Rudy Rydz, Jaka piękna sztuka! Rudy Rudy Rudy Rydz, A ja Rydzów szukam. O Rudy Rudy Rudy Rudy Rydz, Mam na Rydza smaczek, Rudy Rudy Rudy Rydz, Lepszy niż maślaczek, ♪♪♪ Podczas ostatniego grzybobrania udało mi się zebrać dużo młodych pięknych rydzów dlatego postanowiłam przygotować z nimi sycące danie jednogarnkowe.
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 59
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 66
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 59
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 66
Składniki
Oczyszczone mięso kroję na równej wielkości kawałki. Kawałki mięsa oprószam przyprawami oraz mąką. W garnku o grubym dnie rozgrzewam masło. Układam kawałki mięsa i rumienię z każdej strony. Do zrumienionego mięsa dodaję pokrojone w plastry szalotki. Podlewam winem i duszę pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodaję sól, pieprz, oregano i sos worcestershire, mieszam. Pomiędzy kawałki mięsa wkładam rydze, przykrywam i duszę 3 - 4 minuty.
Tak przygotowane mięso podaję posypane świeżą zieleniną.
Rydze to grzyby surojadki dlatego nie wymagają długiej obróbki termicznej, wystarczy dusić 3-4 minuty by były jędrne i pełne smaku.