Jednogarnowe danie z wędzoną karkówką

Jednogarnowe danie z wędzoną karkówką
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
W tygodniu nie mam za dużo czasu na gotowanie dlatego obiady, które podaję moim bliskim muszą robić się "same", a jednocześnie muszą pysznie smakować. Przykładem takiego dania jest właśnie surowa wędzona karkówka zapiekana z warzywami - prawda, że brzmi pysznie

Składniki

  • 600 g surowej wędzonej karkówki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • łodyga selera naciowego
  • korzeń pietruszki
  • 1/2 selera korzeniowego
  • papryka
  • mała cukinia
  • por
  • czerwona cebula
  • kilka ziemniaków
  • pieprz ziołowy pieprz czarny płatki chili ząbek czosnku
  • łyżka masła 2 łyżki whisky
  • sól opcjonalnie, moja karkówka była dosyć słona więc już nie soliłam całości
  • ulubione zioła do posypania gotowej potrawy np. lubczyk, natka pietruszki, nać selera itp.

Przygotowanie

  1. Warzywa kroimy na kawałki, wsypujemy przyprawy, mieszamy.
    Karkówkę kroimy na plastry.
    Na dno żeliwnego garnka kładziemy kawałek masła i wlewamy whisky.
    W garnku przekładamy warstwami, mięso z warzywami.

    Garnek przykrywamy, wstawiamy do zimnego piecyka. Nastawiamy temperaturę na 200 stopni C, gdy osiągnie temperaturę zmniejszamy do 170-180 stopni C i pieczemy przez 1 godzinę. Garnek odkrywamy i pieczemy w 200 stopniach przez 10 minut, by mięso się zrumieniło.
    Całość posypujemy świeżymi ziołami.

Składniki
  • 600 g surowej wędzonej karkówki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • łodyga selera naciowego
  • korzeń pietruszki
  • 1/2 selera korzeniowego
  • papryka
  • mała cukinia
  • por
  • czerwona cebula
  • kilka ziemniaków
  • pieprz ziołowy pieprz czarny płatki chili ząbek czosnku
  • łyżka masła 2 łyżki whisky
  • sól opcjonalnie, moja karkówka była dosyć słona więc już nie soliłam całości
  • ulubione zioła do posypania gotowej potrawy np. lubczyk, natka pietruszki, nać selera itp.
Składniki