Jednogarnkowy kurczak Kung Pao

Jednogarnkowy kurczak Kung Pao
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kate85
Kurczak Kung Pao to eksplozja wielu smaków - jest łatwy i szybki do zrobienia, a wszystko dzieje się w jednym garnku. Lubię używać uda z kurczaka, bez kości i skóry, ponieważ mięso to jest bardziej soczyste niż z fileta. Jeśli robię Kung Pao z piersi kurczaka, zawsze zmiękczam je za pomocą chińskiej techniki restauracyjnej przy użyciu sody oczyszczonej. To bardzo prosty sposób - na zapleczu podaję wskazówki jak aksamitować kurczaka (zapraszam na moja stronę :)

Składniki

  • kurczak/marynata:
  • 500g filetu kurczaka pokrojonego na około 2,5cm kawałki +1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki chińskiego wina Shaoxing (ew. mirin lub wytrawne Sherry)
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • Sos Kung Pao:
  • około 1/3 szklanki wody lub lekkiego bulion z kurczaka
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1,5 łyżki czarnego octu chińskiego (ew. octu balsamicznego)
  • 1 łyżka chińskiego wina Shaoxing
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1,5 łyżeczki sosu hoisin
  • 1 i 1/3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • 1 mała czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 posiekana papryczka chili
  • 2/3 łyżeczki utłuczonego w moździerzu pieprzu syczuańskiego
  • 2 dymki ze szczypiorem, posiekane (szczypior pokroić na kawałki około 2cm)
  • 1 mała marchewka pokrojona w cienkie, ukośne plasterki
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plastry
  • 2/3 szklanki niewielkich różyczek brokułu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/3 szklanki namoczonych i posiekanych orzeszków ziemnych

Przygotowanie

  1. Sos Kung Pao ma mocny smak, który jest jednocześnie słodki, kwaśny, pikantny i słony. Charakterystyczny dla tej potrawy pieprz syczuański sprawia, że sos jest także mrowiąco ciepły. Jest błyszczący i gęsty, a ponieważ ma tak mocny smak, jest też go zdecydowanie mniej niż w innych chińskich daniach.


    Kawałki kurczaka wymieszać z sodą i odstawić na 20 minut. Następnie wypłukać pod bieżącą wodą na sitku i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Zmiękczonego kurczaka zamarynować w mieszance jasnego sosu sojowego, wina Shaoxing z dodatkiem skrobi kukurydzianej.


    W miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu Kung Pao.

  2. Rozgrzać olej w głębokiej patelni, podsmażyć posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodać zamarynowanego kurczaka i smażyć kilka minut na dużym ogniu cały czas mieszając. Gdy cały płyn z pod kurczaka wyparuje, dodać porcjami wszystkie pozostałe składniki (oprócz orzeszków i szczypiorku).
    Gdy warzywa lekko zmiękną, wlać przygotowany wcześniej sos Kung Pao, wymieszać i zagotować, po chwili, gdy sos zgęstnieje, zdjąć kurczaka z ognia, posypać szczypiorkiem i orzeszkami ziemnymi. Podawać od razu po przygotowaniu. Można posypać sezamem i posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.

  3. Kung Pao Chicken to bardzo wciągający, smażony kurczak z warzywami, z idealnym połączeniem słonego, słodkiego i pikantnego smaku! Jest to jeden z tych przepisów na kurczaka, którym trudno się oprzeć. Jedwabisty chiński sos eksploduje smakiem, a mięso jest delikatne i soczyste z każdym kęsem.

    Miłego gotowania!

Komentarze do przepisu (2)

Nevermore 14 listopada 2021
Super żarełko i jakie kolorowe, pycha :))
Kate85 14 listopada 2021
Polecam wszystkim :) Dużo warzyw, kolorów i smaku - w dodatku szybkie do zrobienia :)
Składniki
  • kurczak/marynata:
  • 500g filetu kurczaka pokrojonego na około 2,5cm kawałki +1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki chińskiego wina Shaoxing (ew. mirin lub wytrawne Sherry)
  • 2 łyżeczki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • Sos Kung Pao:
  • około 1/3 szklanki wody lub lekkiego bulion z kurczaka
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1,5 łyżki czarnego octu chińskiego (ew. octu balsamicznego)
  • 1 łyżka chińskiego wina Shaoxing
  • 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego
  • 1,5 łyżeczki sosu hoisin
  • 1 i 1/3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • Dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • 1 mała czerwona papryka, pokrojona w paski
  • 1 posiekana papryczka chili
  • 2/3 łyżeczki utłuczonego w moździerzu pieprzu syczuańskiego
  • 2 dymki ze szczypiorem, posiekane (szczypior pokroić na kawałki około 2cm)
  • 1 mała marchewka pokrojona w cienkie, ukośne plasterki
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plastry
  • 2/3 szklanki niewielkich różyczek brokułu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1/3 szklanki namoczonych i posiekanych orzeszków ziemnych
Składniki