Jednogarnkowe jesienne danie z sarniny

Jednogarnkowe jesienne danie z sarniny
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Mięso z sarny jest niezwykle pyszne i aromatyczne. Jeśli dobrze się je przygotuje będzie jednocześnie kruche i soczyste. Lekko orzechowy smak sarniny połączyłam z ziemniakami, słodką kolorową papryką, czerwoną cebulą, kukurydzą i odrobiną chili. Wyszło bardzo kolorowo, apetycznie, a co najważniejsze smacznie.

Składniki

  • 500 g mięsa z sarny, szynki lub łopatki
  • Pieprz ziołowy
  • łyżka klarowanego masła
  • kilka ziemniaków
  • czerwona cebula
  • kolba kukurydzy
  • Papryka czerwona
  • papryka żółta
  • papryka pomarańczowa
  • chili
  • natka pietruszki
  • sól ziołowa

Przygotowanie

  1. Mięso kroimy w kostkę. Obtaczamy w pieprzu ziołowym.
    W garnku o grubym dnie rozgrzewamy masło. Partiami podsmażamy mięso. Uwaga: nie wrzucamy wszystkiego mięsa na raz, gdyż mięso zacznie się dusić, a soki będą z niego wypływać. Aby kawałki mięsa zostały soczyste, muszą się szybko przyrumienić. Do zrumienionego mięsa dokładamy pokrojone w słupki ziemniaki, ziarna kukurydzy, pokrojone w drobną kostkę chili i cebulę pokrojoną w pióra. Solimy. Wlewamy 200 ml wody lub bulionu z sarny. Dusimy, aż ziemniaki będą miękkie. Dodajemy pokrojone w paski papryki i dusimy około 5 minut. Papryka powinna zostać chrupiąca. Potrawkę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Danie jest gotowe do podania.

Komentarze do przepisu (6)

KulinarnaChwila 11 października
Pyszności :)
Nevermore 11 października
Świetny przepis i chyba trzeba się zakręcić przy znajomych z Bieszczad, bo na wiosnę mieliśmy trochę... Czytaj całość »
Świetny przepis i chyba trzeba się zakręcić przy znajomych z Bieszczad, bo na wiosnę mieliśmy trochę dziczyzny, więc teraz jakaś sarnina na jesień też by się przydała :D
FoodSafari 11 października
Dzięki, takie mięsko samo w sobie jest pyszne, a jak się doda trochę świeżych warzyw to cały obiad... Czytaj całość »
Dzięki, takie mięsko samo w sobie jest pyszne, a jak się doda trochę świeżych warzyw to cały obiad gotowy.
Jak masz taką możliwość oczywiście, że warto ładnie się uśmiechnąć do znajomych może się podzielą☺
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g mięsa z sarny, szynki lub łopatki
  • Pieprz ziołowy
  • łyżka klarowanego masła
  • kilka ziemniaków
  • czerwona cebula
  • kolba kukurydzy
  • Papryka czerwona
  • papryka żółta
  • papryka pomarańczowa
  • chili
  • natka pietruszki
  • sól ziołowa
Składniki