Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jarskie pierożki z sosem salsa"
Polecam.
Odsłon: 1041
Polecam.
Odsłon: 203
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 7
Niezwykle zdrowy i dodający energii koktajl z młodymi burakami, jabłkiem i pi...
Odsłon: 14
Polecam.
Odsłon: 1041
Polecam.
Odsłon: 203
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 7
Niezwykle zdrowy i dodający energii koktajl z młodymi burakami, jabłkiem i pi...
Odsłon: 14
Składniki
Mąkę wymieszaj z połową łyżeczki soli. Stopniowo dodaj rozpuszczone masło. Pod koniec wlej pół szklanki letniej wody i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Owiń je folią spożywczą i wstaw na pół godziny do lodówki. Oczyść papryki z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Cebulę oraz czosnek obierz i drobno pokrój. Umyj rozmaryn, osusz i posiekaj. Całość podsmaż na patelni na rozgrzanej oliwie. Przełóż wszystko do miski. Podsmażone warzywa wymieszaj z ricottą, solą i pieprzem.
Ciasto rozwałkuj na cienki płat. Za pomocą okrągłej foremki wykrój 16 kółeczek o średnicy 10 cm. Do środka każdego z nich połóż łyżkę nadzienia. Krawędzie lekko dociśnij widelcem. Na patelni rozgrzej olej i stopniowo smaż pierożki z każdej strony do przyrumienienia. Następnie wyjmij je i połóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć zbędny tłuszcz. Pierogi podawaj z wcześniej przygotowaną salsą.
Salsa
Warzywa odcedź z zalewy i przełóż do misy. Papryczkę chili umyj przekrój na pół i oczyść z gniazda nasiennego. Następnie drobno posiekaj.
Oczyszczoną papryczkę chili wymieszaj z warzywami. Natkę pietruszki drobno posiekaj i dodaj do misy. Wlej oliwę.
Wszystko razem zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Przełóż do kokilki i odstaw w ciepłe miejsce.Źródło: Na żywo