Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Jarmuż z makaronem w sosie serowym"
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 167
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 221
Piękna pogoda, dużo wolnego, warto zjeść pyszny obiad w plenerze. Proponujemy...
Odsłon: 167
Smaczny sposób na wykorzystanie mięsa z rosołu, mięso jest soczyste, aromatyc...
Odsłon: 221
Składniki
Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu, powinien być półtwardy, ponieważ trochę zmięk nie podczas pieczenia. Jarmuż przebierz, oczyść, dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Odkrój twarde łodygi. Liście bardzo drobno posiekaj.
Wrzuć jarmuż na suchą patelnię. Mieszaj, dopóki liście wyraźnie nie zwiędną. Wlej olej i smaż na małym ogniu pod przykry- ciem 10-15 minut. Jarmuż powinien zmięknąć.
Do rondelka lub dużej patelni wlej mleko, dodaj śmietanę, wymieszaj. Następnie dodaj pokrojony w kostkę serek topiony. Mieszaj cały czas, aż ser się dokładnie rozpuści i powstanie kremowy sos. Wówczas dodaj jarmuż, starannie wymieszaj i dopraw do smaku.
4. Na talerze wyłóż porcje makaronu, polej obficie sosem. Oprósz czarnym pieprzem. Podawaj od razu po przygotowaniu.
Czas przygotowania 40 min, ilość porcji 4, cena za porcję 1,90 złŹródło: Chwila dla Ciebie