Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niekiedy z jajka wykorzystujemy tylko żółtko /np. kogel mogel/ i co wtedy zrobić z białkiem ? Możemy przechowywać je w lodówce i z większej ilości upiec np. bezę. Ale tak naprawdę nawet jedno białko można wykorzystać na wiele sposobów.
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88271
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 30
Gołąbki siostry Anieli to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego dani...
Odsłon: 88271
Panierowana, smażona Miruna podana z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 30
Składniki
1. Do przesolonej zupy dodajemy surowe białko. Po paru minutach zupę przecedzamy przez sito lub zdejmujemy z powierzchni zupy ścięte białko, które wchłonęło nadmiar soli. 2. Białko dodane do mętnego rosołu wiąże wszystkie cząsteczki /"farfocle"/, które łatwo możemy zdjąć łyżką z powierzchni rosołu. Możemy tez przecedzić rosół przez gazę. 3. Białko dodane do gotującej się zupy wchłonie nadmiar tłuszczu - po kilku minutach gotowania z powierzchni zupy ścięte białko możemy wyłowić łyżką. 3. Rozmąconym białkiem możemy smarować chleb, bułki lub ciasto francuskie przed włożeniem do piekarnika - pięknie się zrumienią. 4. Odrobina białka dodana do ubijanej śmietany skróci czas jej ubijania i sprawi, że dłużej pozostanie ona puszysta. 5. Jeśli pęknie nam biszkopt /np. podczas przenoszenia blatu/ możemy posmarować go rozbełtanym białkiem i mocno docisnąć. Białkiem możemy również skleić pęknięte strucle czy wypieki z ciasta półfrancuskiego. 6. Lukier. Jedno białko ubijamy z dodawanym porcjami cukrem pudrem /ok. 1 szklanki/, przekładamy do szprycy i dekorujemy ciasteczka czy pierniczki.