Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gotowanie jajek tylko z pozoru może wydawać się czynnością prostą. Każdy z nas ma inny gust - niektórzy lubią jajka na twardo, inni na miękko. Oto nasz krótki poradnik, jak obchodzić się z jajkami i jak je poprawnie ugotować, by zawsze miały taką konsystencję, jakiej oczekujemy.
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 24
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 263
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1175
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 116
Do tej pory przygotowywałam ceviche według klasycznych peruwiańskich przepisó...
Odsłon: 24
Proste danie z piekarnika -pałki z kurczaka pieczone z ziemniakami i młodą ka...
Odsłon: 263
Kołduny tyszkiewiczowskie to wyjątkowe danie, które pochodzi z książki kuchar...
Odsłon: 1175
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 116
Składniki
Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia.
W zależności od pożądanej konsystencji żółtka gotujemy następującą ilość minut: 3 minuty aby uzyskać bardzo lejące żółtko i ścięte białko 4 minuty aby uzyskać lekko płynne żółtko i ścięte białko 5 minut aby uzyskać tzw. jajko ugotowane na półtwardo 7 minut aby uzyskać jajko na twardo z mocno ściętym żółtkiem i białkiem
Po wyciągnięciu z gorącej wody jajko należy schłodzić w zimnej wodzie, aby zatrzymać proces gotowania.