Jajka z sosem pomidorowym i nie tylko.

Jajka z sosem pomidorowym i nie tylko.
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Dochaa
Danie to zestaw nietypowych połączeń tradycyjnej kuchni. Ten odważny zestaw daje nam pyszną potrawę, która wychodzi na przeciw współczesnej kuchni. Danie szybkie w przygotowaniu, tanie, niskokaloryczne, sycące a przede wszystkim smaczne i zdrowe.

Składniki

  • Ryż brązowy - 1 saszetka
  • Jajka szt 2
  • Koncentrat pomidorowy 30% 100 g
  • Łyżeczka - oleju kokosowego
  • Mleko migdałowe 0,5 szkl.
  • Seler - 0,5 szt. średniej wielkości
  • Jabłko (duże najlepiej kwaskowate) - 1 szt
  • Pieprz kolorowy
  • Cytryna
  • Zielona cebulka, pietruszka

Przygotowanie

  1. Nastawiamy ryż do gotowania wg przepisu na opakowaniu ok. 25 min. Ryż brązowy gotuje się dłużej. Nastawiamy jajka i gotujemy na twardo.

  2. Na patelnię dajemy tłuszcz i koncentrat pomidorowy. Mieszając smażymy. Jak koncentrat zmieni kolor wlewamy mleko migdałowe cienkim strumykiem do momentu aż składniki się połączą i powstanie gęsty sos. Zdejmujemy z ognia i doprawiamy pieprzem i innymi przyprawami wg uznania.

  3. Obieramy jabłko i seler, płuczemy pod wodą i ścieramy na tarce. Jabłko na średnich oczkach a seler na drobnych. W miseczce łączymy seler z jabłkiem i skrapiamy cytryną aby nie ściemniała sałatka.

  4. Jajka obieramy, ryż wykładamy do miseczki. Na dwa talerze wykładamy po połowie ryżu, sosu pomidorowego, sałatki i jajka. Dekorujemy zieleniną wg uznania.
    Podajemy na ciepło. Można też podawać w wersji na zimno np. jako drugie śniadanie lub obiad w pracy.

  5. Uwaga dania nie ma potrzeby solić. Przyprawy dodajemy takie jakie lubimy.
    Smacznego!

Komentarze do przepisu (1)

Dochaa 26 czerwca
Polecam nietypowe połączenia ale super.
Składniki
  • Ryż brązowy - 1 saszetka
  • Jajka szt 2
  • Koncentrat pomidorowy 30% 100 g
  • Łyżeczka - oleju kokosowego
  • Mleko migdałowe 0,5 szkl.
  • Seler - 0,5 szt. średniej wielkości
  • Jabłko (duże najlepiej kwaskowate) - 1 szt
  • Pieprz kolorowy
  • Cytryna
  • Zielona cebulka, pietruszka
Składniki