Jajka w sosie musztardowym z ziemniakami i ogórkiem.

Jajka w sosie musztardowym z ziemniakami i ogórkiem.
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Smaczne, szybkie w przygotowaniu danie.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Lubczyk
  • Koperek
  • ziemniaki
  • marynowane ogórki

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo, ugotowane obieramy ze skorupki i kroimy na połówki. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy w rondelku do jej zeszklenia. W słoiczku rozbijamy w 250 ml bulionu warzywnego 2 łyżki mąki i wlewamy do zeszklonej cebuli cały czas mieszając do połączenia się składników. Dodajemy drobno pokrojoną natkę pietruszki i lubczyku, musztardę i sok z cytryny, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu kilka minut. W między czasie gotujemy ziemniaki. Jajka podajemy z ziemniakami, sosem i ogórkiem marynowanym.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 20 listopada 2021
pycha...
fafiatko 21 listopada 2021
Pyszny sosik!
Składniki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • Sól do smaku
  • Pieprz do smaku
  • Lubczyk
  • Koperek
  • ziemniaki
  • marynowane ogórki
Składniki