Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Jajka sadzone w sosie pomidorowym"
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 146
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 302
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 13
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Golonka gotowana to klasyka polskiej kuchni. Warto gotować ją w bulionie, z...
Odsłon: 146
Bigos staropolski zawiera kilka rodzajów mięsa, kiszoną kapustę oraz suszone...
Odsłon: 302
Sałatka ze świeżymi warzywami, słodko-kwaśnym granatem i chrupiącymi falafela...
Odsłon: 13
Bardzo pyszny przepis na pulpeciki wołowe w sosie pomidorowym z brokułami. Ba...
Odsłon: 112
Składniki
ok. 30 minut
Paprykę umyć, wytrzeć do sucha, rozciąć, usunąć pestki, a strączek pokroić w kosteczkę. Cebule obrać, grubo posiekać.
Na patelni żaroodpornej o średnicy 24 cm rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulę. Dołożyć koncentrat pomidorowy. Krótko zasmażyć. Dodać pomidory z puszki oraz bulion warzywny. Wrzucić paprykę. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem kajeńskim, cukrem, octem oraz słodką papryką. Dusić pod przykryciem 10 minut.
Ewentualnie pod koniec duszenia jeszcze raz przyprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, oderwać listki od gałązek, odłożyć nieco do dekoracji, resztę posiekać. Posiekaną natkę wymieszać z sosem.
W sosie zrobić łyżką pięć wgłębień. Do każdego wgłębienia wbić jajko. Patelnię wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piec 10-15 minut. Gotowe danie udekorować odłożoną natką pietruszki.Źródło: Życie na gorąco