Jajeczne kotlety z sosem pieczarkowym i fasolką szparagową.

Jajeczne kotlety z sosem pieczarkowym i fasolką szparagową.
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
tanie
avatar Autor: skorpionek
Kotlety wykonane z jajek kurzych i szczypioru podane z ugotowaną fasolką szparagową. Jest to super smaczne danie fit.

Składniki

  • jajka kurze gotowane na twardo 4 szt.
  • kurze jajko 1 szt. świeże
  • szczypior
  • bułka tarta 4 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia
  • Sos pieczarkowy:
  • pieczarki 1 szt. duża
  • 1 cebula mała
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • śmietana 18% do zabielenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy 1 łyżeczka
  • woda przegotowana do podlania pieczarek
  • koperek do posypania
  • Opcjonalnie:
  • fasolka szparagowa 15 dag

Przygotowanie

  1. Jajka obieramy ze skorupki, kroimy w kostkę, dodajemy drobno pokrojony szczypior, doprawiamy solą i pieprzem oraz wbijamy jedno jajko. Wszystkie składniki mieszamy uciskając widelcem. Kroimy pieczarkę i cebulę w kostkę, smażymy na patelni z gorącym tłuszczem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażące się pieczarki możemy podlać przegotowaną wodą i dusić pod przykryciem. Gdy grzyby będą miękkie dodajemy łyżeczkę sosu sojowego, 3 - 4 łyżki śmietany i całość mieszamy. Fasolkę szparagową myjemy, podcinamy końce i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Z masy jajecznej formujemy kotlety obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiany kolor. Usmażone kotlety podajemy z sosem pieczarkowym i ugotowaną fasolką szparagową.

  2. Smacznego !!!

Składniki
  • jajka kurze gotowane na twardo 4 szt.
  • kurze jajko 1 szt. świeże
  • szczypior
  • bułka tarta 4 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • olej roślinny do smażenia
  • Sos pieczarkowy:
  • pieczarki 1 szt. duża
  • 1 cebula mała
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • śmietana 18% do zabielenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sos sojowy 1 łyżeczka
  • woda przegotowana do podlania pieczarek
  • koperek do posypania
  • Opcjonalnie:
  • fasolka szparagowa 15 dag
Składniki