Jagnięcina duszona w czekoladzie z kaszą bulgur

Jagnięcina duszona w czekoladzie z kaszą bulgur
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
drogie
Połączenie jagnięciny i czekolady? Może wydawać się dziwne i w pierwszym momencie nie do przyjęcia, ale gdy już spróbujemy, to każdy kawałek, kęs będzie rozpływał się w ustach. Czy przepis jest trudny? Zdziwicie się, ale jest bardzo prosty, trochę czasochłonny, ale nie narobicie się przy nim za bardzo :) Chcecie zatem poznać sekret tego połączenia? :)

Składniki

  • 1 opakowanie gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • rozgnieciony ząbek czosnku
  • 500g udźca jagnięcego
  • 1 mango
  • 1 jabłko
  • 250ml bulionu warzywnego
  • opakowanie kaszy burgul

Przygotowanie

  1. Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę. Do miski wlewamy oliwę, sos sojowy, pokruszoną gorzką czekoladę, miód i ząbek czosnku. Następnie wszystko mieszamy i obtaczamy dokładnie pokrojoną w paski, i oczyszczoną z błon jagnięcinę. Wstawiamy do lodówki na noc i następnego dnia przekładamy do garnka. Mango i jabłko obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy do jagnięciny, a następnie zalewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem około 1,5 godziny. Po tym czasie gotujemy kaszę i podajemy ze świeżo ugotowaną jagnięciną. Smacznego!

Składniki
  • 1 opakowanie gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • rozgnieciony ząbek czosnku
  • 500g udźca jagnięcego
  • 1 mango
  • 1 jabłko
  • 250ml bulionu warzywnego
  • opakowanie kaszy burgul
Składniki