Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jagnięca potrawka z oliwkami"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 26
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 210
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 202
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 26
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 210
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 202
Składniki
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w paseczki. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso i usmażyć je na rumiano, mieszając (w środku mięso powinno pozostać lekko różowe).
Pod koniec smażenia oprószyć solą i pieprzem. Zdjąć z patelni, trzymać w cieple, aby nie wystygło. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę. Oliwki pokroić na połówki. Szałwię opłukać, osuszyć, listki oderwać od gałązek.
Na tej samej patelni rozgrzać masło, krótko poddusić na nim cebulę. Dodać połowę szałwii i listki laurowe.
Zalać bulionem i sokiem z limonki. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć płomień, gotować 8-10 minut. Przyprawić do smaku pieprzem i solą. Dołożyć mięso i oliwki. Krótko razem podgrzać.
Posypać pozostałymi listkami szałwii i od razu podawać. Najlepiej z kawałkiem bagietki.
Czas przygotowania około 30 minut.Źródło: Życie na gorąco