jaglane knedle z truskawkami

jaglane knedle z truskawkami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: izaa_a
smaczne knedle z ciastem na bazie kaszy jaglanej

Składniki

  • 1,5 szkl kaszy jaglanej
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • truskawki

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną najpierw należy przepłukać aby pozbyć się goryczki. W tym celu wysypujemy ją na gęste sitko i przepłukujemy kilkukrotnie zimną wodą, a następnie wrzątkiem.

  2. Następnie zalewamy wrzącą wodą i gotujemy aż kasza pochłonie całą wodę i będzie miękka. Ugotowaną kaszę odstawiamy do przestygnięcia.

  3. Do kaszy dodajemy mleko i miksujemy blenderem na jednolitą masę, dodajemy skórkę z pomarańczy, cukier i mąkę ziemniaczaną. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Gdyby masa była zbyt luźna dodajemy więcej mąki.

  4. lepimy knedle, ciasto trochę sie lepi do rąk i dobrze jest oprószyć dłonie mąką.

  5. W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy knedle i gotujemy ok 5 min, Podajemy z ulubionymi dodatkami

Komentarze do przepisu (1)

artur17 18 kwietnia 2018
Bardzo apetycznie :)
Składniki
  • 1,5 szkl kaszy jaglanej
  • 4 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • truskawki
Składniki