Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jabłkowa tarta"
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 36
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 180
Przepyszne warzywne kotleciki z nutką dojrzewającej szynki.
Odsłon: 36
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 180
Składniki
Masło (lub margarynę) posiekaj z żółtkami. Dodaj mąkę przesianą ze szczyptą soli, cukier kryształ i cukier waniliowy. Szybko zagnieć kruche ciasto. Uformuj kulę, owiń ją folią i odstaw do lodówki na 30 minut.
Jabłka umyj starannie, osusz, pozostaw ze skórką. Przekrój na połówki, pozbaw gniazd nasiennych. Następnie pokrój każdą połówkę w grubsze plasterki..
Formę na tartę wylep schłodzonym kruchym ciastem. Na wierzchu dekoracyjnie rozkładaj plasterki jabłek (skórką do góry), tak by tworzyły rozetę. Całość posyp 2-3 łyżkami kandyzowanej skórki cytrynowej oraz łyżeczką cynamonu.
Formę wstaw do piekarnika. Piecz w temperaturze 180 stopni około 45 minut. Wyjmij tartę z piekarnika, lekko przestudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Czas ok. 70 min; porcja – 320 kcal, cena 1 zł
Na tartę jabłeczną lub szarlotkę najlepsze są kwaśne lub słodko-kwaśne odmiany owoców. Planując pieczenie ciasta z jab- łkami, poszukaj więc na straganie aromatycznych i lekko cierpkich antonówek lub szarej renety. Jeśli ich nie znajdziesz, możesz kupić nieco słodszą odmianę, np.: jonagold, gloster, spartan.Źródło: Świat kobiety