Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłka w cieście to rodzaj racuchów z jabłkami, tylko w tym przypadku jabłek nie ścieramy ani nie kroimy w małe kawałki lecz jabłka obieramy, wydrążamy środki i kroimy je w krążki, które maczamy w cieście.
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 180
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 180
Składniki
Mąkę mieszamy z proszkiem, solą i cukrem
Dolewamy mleko, dodajemy żółtka i śmietanę. Wszystko mieszamy na gładko za pomocą rózgi
Z jabłek wydrążamy środki. Ja robię to przy pomocy skrobaczki do ziemniaków, choć są też specjalne urządzenia do wydrążania gniazd nasiennych z jabłek
Po wydrążeniu jabłka obieramy ze skórki i kroimy w krążki, ok 1/2 cm
Z białek i cukru pudru ubijamy sztywną pianę. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy
Na patelni rozgrzewamy olej
Krążki przy pomocy widelca moczymy w cieście i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na wolnym ogniu z obu stron do zrumienienia
Po usmażeniu odsączamy na ręcznikach papierowych
Podajemy posypane cukrem pudrem lub polane miodem. Bez dosładzania również smakują, bo cukier jest w cieście