Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Jabłeczne placuszki z boczkiem"
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4887
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 879
Istnieje wiele sposobów na podanie schabu, innych niż kotlety. Poniżej pomysł...
Odsłon: 4887
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 879
Składniki
Jabłka umyć (nie obierać), wydrążyć środki, uważając, by nie uszkodzić ścianek owoców. Jabłka pokroić w plasterki o grubości 0,5-1 cm. Skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Listki majeranku drobniutko posiekać. Cebule obrać, pokroić w piórka. Plasterki boczku pociąć na połówki i wysmażyć na chrupko. Osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na tłuszczu ze smażenia boczku zrumienić cebule. Posypać je majerankiem. Zdjąć z ognia i trzymać w cieple.
Mąkę wymieszać misce z proszkiem do pieczenia. Wbić jajka i wlać maślankę. Wsypać sporą szczyptę soli, wymieszać mikserem na gładkie ciasto.
Na patelni rozgrzewać małe porcje oleju. Kłaść plasterki jabłek. Nakładać na nie łyżką ciasto i formować owalne placuszki. Smażyć na rumiano. Na każdy placuszek nałożyć porcję zrumienionej cebuli oraz wysmażonego boczku. Mocno razem podgrzać. Podawać od razu po przyrządzeniu.Źródło: Życie na gorąco