Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Irish stew czyli irlandzka potrawka to danie jednogarnkowe składające się z duszonej baraniny (lub wołowiny) duszonej z warzywami (marchewką, cebulą, ziemniakami) w gęstym sosie.
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 21
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 76
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 525
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 1049
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 65
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 21
Propozycja z twarogiem na śniadanie, bardzo smaczna i zdrowa. Zapraszam
Odsłon: 76
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 525
Przepis dnia
Przepis na pyszne, delikatne i wilgotne ciasto z cukinii, które przeplata jaś...
Odsłon: 1049
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 65
Składniki
Mięso kroimy w kostkę 2 x 2 cm. Marchewkę obieramy i kroimy na grube plastry. Cebulę dzielimy na piórka. Ziemniaki obieramy i kroimy na 4 części każdy (jeśli są bardzo małe to na pół lub zostawiamy w całości).
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wrzucamy mięso i smażymy, aż zbrązowieje. Mięso wraz z tłuszczem przekładamy do średniego garnka, podlewamy lekko bulionem, przykrywamy i dusimy około 30-40 minut. Następnie na mięsie układamy warzywa warstwami: cebula, marchew, ziemniaki. Każdą warstwę posypujemy solą i pieprzem, a ziemniaki dodatkowo tymiankiem. Wszystko zalewamy resztą bulionu (bulion powinien sięgać warstwy ziemniaków, nie zakrywać całości), przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu, aż warzywa i mięso będą miękkie.
Następnie sos z potrawki odlewamy do osobnego rondelka. Przygotowujemy ciemną zasmażkę: na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, dodajemy łyżkę mąki i ciągle mieszając doprowadzamy zasmażkę do ciemnobrązowego koloru. Następnie podlewamy kilkoma łyżkami sosu z potrawki i intensywnie mieszamy, aby zlikwidować grudki. Zasmażkę wlewamy do sosu, dodajemy posiekaną natkę i szczypiorek i zagotowujemy. Sos wlewamy do garnka z mięsem i warzywami, zagotowujemy całość i danie jest gotowe do podania! Podajemy w głębokich talerzach lub miseczkach.