Indyki w marynacie jogurtowej i panierce

Indyki w marynacie jogurtowej i panierce
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Podpowiedź na indyki w marynacie i panierce, to propozycja urozmaicenia mięsa. Myślę, że jest to ciekawy pomysł na obiad, czy kolację. Marynata przygotowana jest na bazie jogurtu naturalnego, słodkiej papryki, szczypty papryki chilli oraz szczypty soli. Część kawałków mięsa zrobiłam z otrębami pszennymi, a cześć w połączeniu otręby + płatki żytnie. Same płatki, tak jak i otręby pszenne, mają sporo witamin z grupy B, są dobrym źródłem potasu, magnezu, jak i żelaza. Co ważne zawierają też dużo błonnika pokarmowego.

Składniki

  • 200 g mięsa
  • 70 g jogurtu naturalnego (gęstego)
  • 15 g otrębów pszennych
  • 15 g płatków żytnich
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki chilli
  • Sól

Przygotowanie

  1. Mięso myjemy, kroimy na kawałki przyprawiamy lekko solą. Przechodzimy do przygotowania marynaty. Do miski dodajemy jogurt naturalny, paprykę słodką, paprykę chilli, całość mieszamy do połączenia składników. Do tak przygotowanej marynaty dodajemy pokrojone mięso. Ponownie mieszamy, tak, aby marynata oblepiła wszystkie kawałki mięsa. Miskę przykrywamy folią spożywczą/aluminiową i chowamy do lodówki na ok. 40 - 50 min.

  2. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Po tym czasie w miseczkach szykujemy: otręby i płatki lub też miks. W zależności którą opcję wybierzecie. I teraz zwyczajnie każdy kawałek mięsa obtaczamy w wybranej panierce. Mięso układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 35 - 40 min. (panierka powinna się ładnie zarumienić).

Składniki
  • 200 g mięsa
  • 70 g jogurtu naturalnego (gęstego)
  • 15 g otrębów pszennych
  • 15 g płatków żytnich
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki ostrej papryki chilli
  • Sól
Składniki