Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Indyk z żurawiną i orzechami"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10530
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 896
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4910
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 10530
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 896
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 4910
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 837
Składniki
Boczek drobno pokroić, podsmażyć na oliwie, dodać posiekaną cebulę i utartą marchew.
Żurawinę namoczyć w ciepłej wodzie na ok. 20 minut, osączyć, wymieszać z drobno posiekanymi orzechami, masłem, boczkiem, warzywami i przyprawami.
Indyka rozkroić na płat, delikatnie rozbić tłuczkiem.
Mięso skropić sokiem z cytryny, natrzeć pieprzem, solą i szałwią, rozłożyć farsz żurawinowo-orzechowo-warzywny, zwinąć jak roladę, mocno związać sznurkiem, przełożyć do brytfanny, skropić oliwą, obsypać szałwią (lub obłożyć gałązkami świeżej) i żurawiną. Piec w temperaturze ok. 200°C przez ok. 50 minut, podlewając wytwarzającym się sosem.
Mięso przed podaniem posypać orzechami. Można podawać jako danie obiadowe albo na zimno zamiast wędliny.
Farsz będzie bardziej wyrazisty, jeśli dodasz do niego odrobinę chili. Zamiast żurawiny możesz użyć suszonych moreli.
ok. 90 minut.Źródło: Twoje Imperium