Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Indyk z żurawiną"
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 62
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 137
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 10127
Domowy kompot z rabarbaru - jak u babci. Prosty i sprawdzony przepis na kompo...
Odsłon: 62
Czarny bez w Wielkopolsce nazywany jest hyćką i rośnie dosłownie wszędzie. Z...
Odsłon: 137
Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...
Odsłon: 10127
Składniki
Czas (bez pieczenia) ok. 20 min; porcja – 190 kcal, cena 2,30 zł
Pierś indyka opłucz, osusz i porozcinaj tak, aby powstał duży płat. Lekko go rozbij, natrzyj posiekanym czosnkiem, solą, pieprzem i sproszkowaną papryczką chili.
Puszkę groszku odlej na sicie, przepłucz zimną wodą, pozostaw do osączenia. Ze słoiczka żurawiny odłóż 2 łyżki. Płat mięsa posyp delikatnie bułką tartą, rozłóż osączony zielony groszek oraz żurawinę.
Mięso z nadzieniem zwiń ciasno, formując roladę. Oprósz ją mieloną słodką papryką i obwiąż sznureczkiem. Ułóż w naczyniu żaroodpornym. Polej roladę rozpuszczonym masłem. Przykryj pokrywką lub folią aluminiową.
Piecz 60 min w 180 st., co pewien czas podlewając wodą, a potem powstającym sosem. Odkryj mięso i zwiększ temperaturę do 200 st. Piecz 15 minut. Pokrój w plastry. Odłożoną żurawinę wymieszaj z majonezem i chrzanem (po 2 łyżki). Podaj do mięsa.Źródło: Świat kobiety