Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Indyk z warzywami i makaronem"
Składniki
Sposób przygotowania: Suszone pomidory wyjmij z zalewy i posiekaj w kostkę. Mięso dokładnie umyj, osusz i pokrój w niezbyt dużą kostkę. Olej wymieszaj z octem winnym, gałką muszkatołową, chili, solą, pieprzem oraz posiekanymi pomidorami. Mięso włóż do miseczki, zalej przygotowaną marynatą i odstaw do lodówki na godzinę lub dłużej.
Pietruszki i marchewki obierz, dokładnie umyj pod bieżącą wodą i pokrój w plasterki. Brokuł umyj i podziel na niewielkie różyczki.
Wrzuć marchewkę i pietruszkę na osolony wrzątek. Gdy zmiękną, dodaj różyczki brokułu i gotuj na małym ogniu 3-5 min. Brokuły powinny być lekko twardawe. Warzywa możesz również ugotować na parze, zachowają wtedy witaminy oraz intensywny kolor.
Ugotuj makaron zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Idealny makaron powinien być al dente, czyli lekko twardawy. Patelnię mocno rozgrzej i usmaż na niej mięso wraz z marynatą, w której się moczyło. Makaron odcedź (odrobinę wody zachowaj) i przełóż do garnka, w którym się gotował. Do- daj warzywa, mięso i dokładnie wymieszaj. Dolej odrobinę wody z gotowania makaronu i lekko podgrzej. Tak przygotowane danie od razu rozłóż na talerze i podawaj.
105 minut Porcja: 430 kilokalorii
Brokuły gotuj nie dłużej niż 5 min, inaczej stracą swoje wartości odżywcze i staną się zbyt miękkie.Źródło: Świat i Ludzie