Indyk z papryką i brzoskwiniami

Indyk z papryką i brzoskwiniami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Proste, szybkie, ale coś najważniejsze smaczne danie. Tylko z trzech składników! W zestawie z ryżem idealne na lunch do pracy. Łatwo je przygotować, a już sam wygląd dania sprawi, że się uśmiechniecie.

Składniki

  • 30 dag filetu z indyka (pierś lub udo, bez skóry)
  • 2 czerwone papryki
  • 5 połówek brzoskwiń z puszki
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, słodka papryka, chilli (ostre)

Przygotowanie

  1. Indyka pokrój w niedużą kostkę. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć pokroje mięso, posól i posyp słodką papryką. Obsmaż na złoto, a potem podduś jeszcze jakieś 10 minut.
    W tym czasie pokrój papryki w dużą kostkę. Gdy mięso będzie usmażone przełóż je na talerz, a na patelnię wrzuć paprykę - obsmaż i podduś 5-7 minut.

  2. Gdy papryka mięknie na patelni, pokrój brzoskwinie w kawałki średniej wielkości. Paprykę zdejmij z patelni na talerz z indykiem. Na mocno rozgrzaną patelnię wrzuć brzoskwinie i pozwól im się nieco skarmelizować (1-2 minuty). Po tym czasie dorzuć na patelnię mięso z papryką, podlej niewielką ilością soku z brzoskwiń z puszki i dopraw chilli.

  3. Duś pod przykryciem około 15 minut, aż mięso będzie całkowicie miękkie.
    Teraz wystarczy jedynie ugotować ryż (lub makaron ryżowy) i obiad gotowy!

Składniki
  • 30 dag filetu z indyka (pierś lub udo, bez skóry)
  • 2 czerwone papryki
  • 5 połówek brzoskwiń z puszki
  • olej do smażenia
  • przyprawy: sól, słodka papryka, chilli (ostre)
Składniki