Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Indyk w pomarańczach"
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 346
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 55
Szybki i smaczne racuszki z jabłkiem na śniadanie
Odsłon: 346
Botwinka do klasyczna zupa. Mogłabym ją jeść codziennie. Moją ulubioną wersję...
Odsłon: 55
Składniki
Pomarańcze polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, z jednego owocu wyciśnij sok. Udziec z indyka opłucz, dobrze osusz, skrop sokiem pomarańczowym.
Następnie posyp solą, pieprzem, słodką papryką, igiełkami rozmarynu, płatkami chili oraz ziołami prowansalskimi. Przyprawy wcieraj w mięso kilka minut. Potem uformuj z niego zgrabną pieczeń. Obwiąż ją mocną bawełnianą nitką albo zepnij wykałaczkami. Włóż do miseczki.
Szczelnie przykryj folią i wstaw do lodówki na 12 godzin.
Pozostałą pomarańczę pokrój na kawałki. Zamarynowany udziec przełóż do żaroodpornej formy. Podlej marynatą z dna miseczki. Obłóż kawałeczkami pomarańczy.
Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 220°C. Po ok. 10 minutach zmniejsz temperaturę do 170°C i piecz mięso jeszcze 90 minut. Gotowy udziec podawaj np. z pieczonymi ziemniakami albo ryżem ugotowanym na sypko.Źródło: Naj