Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie na 8-10 osób, 1 porcja: 267kcal, czas przygotowywania: 2 godziny, potrawa łatwa i średnio droga :P
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 1013
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 173
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 91
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 613
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 1013
Smaczne, miękkie, soczyste, aromatyczne zrazy mielone, szybkie w wykonaniu.
Odsłon: 173
Bulion warzywny jest podstawą do przygotowania wielu zup i sosów. Jest niskok...
Odsłon: 91
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 613
Ryba świetnie komponuje się z lekko żywicznym i cytrusowym aromatem szałwii....
Odsłon: 135
Składniki
Przygotowując tę przyprawę, należy zacząć od wywaru - wodę z przyprawami zagotować, a następnie ostudzić. Sprawionego i umytego indyka umieścić w dużym rondlu, zalać zimnym wywarem i zagotować, pamiętając o zdejmowaniu szumowiny. Przykryć i gotować na wolnym ogniu 1 i 1/2 godziny. Z masła i mąki sporządzić lekko zrumienioną zasmażkę i odstawić, poczekać, aż indyk się wystarczająco ugotuje. Zalać zasmażkę 300ml wywaru z gotowania indyka, ubić trzepaczką i gotować na wolnym ogniu 5 minut, nie przerywając mieszania. Odstawić z ognia, dodać do białego sosu. Grzać, ale nie gotować. Porcję indyka wyłożyć na półmisek, polać je lekko sosem. Resztę sosu podawać w sosjerce. Na szczególne okazje można gotowe danie poprószyć truflą, wtedy szlachetność tej potrawy zaskoczy wszystkich! ;)