indyk pieczony

indyk pieczony
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: irys78
aromatyczny dzięki imbirowi

Składniki

  • indyk, 1 szt.ok 5 kg
  • pomarańcze,, 2-3 szt.
  • jabłuka, 2-3szt
  • świerzy imbir, 2 korzenie
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • gałka muszkatałowa
  • bulion, 0,5 litra
  • Sok pomaranczowy, 0.5 litra

Przygotowanie

  1. Indyka rozmrażam powoli!!(2 dni w lodówce).myję bardzo dokładnie.owoce(obrane i pokrojone!) z przyprawami i połową imbiru lądują wewnątrz ptaka.zszyc lub związac.Indyka natrzec solą,pieprzem,papryką,gałką i resztą imbiru z zewnątrz.pozostawic na dobe w lodówce.następnego dnia rozgrzac piekarnik do 180 stopni.mięso ułożyc w naczyniu i zalac bulionem z sokiem pomarańczowym.piec koło 30-40 min aż mięso sie zamknie.następnie przykryc folią i piec dalej.1 godz. na kg mięsa w zupełności wystarczy.ja zawijam koncówki ud i skrzydeł folią aluminiową.często polewac indyka powstałym sosem.na koniec pieczenia zlewam sos,dodaję śmietany i miksuję,nie trzeba nawet zageszczac.podaję z kluskami.SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (1)

mironina 02 kwietnia 2021
bardzo fajny przepis i pięknie przypieczony indyk
Składniki
  • indyk, 1 szt.ok 5 kg
  • pomarańcze,, 2-3 szt.
  • jabłuka, 2-3szt
  • świerzy imbir, 2 korzenie
  • sól
  • pieprz
  • papryka
  • gałka muszkatałowa
  • bulion, 0,5 litra
  • Sok pomaranczowy, 0.5 litra
Składniki