Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Indyk faszerowany owocami"
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 184
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 117
Proste i szybkie ciasto nie tylko na weekend
Odsłon: 184
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 117
Składniki
Miód podgrzać, dodać ocet, musztardę, szczyptę soli i sok z cytryny, wystudzić. Indyka natrzeć w środku i z wierzchu marynatą, wstawić do lodówki na noc.
Jabłka umyć, pokroić w ósemki, nasiona usunąć. Schłodzonego indyka nafaszerować suszonymi owocami, zaszyć (inaczej nadzienie wypadnie podczas pieczenia), obsypać z wierzchu majerankiem, przełożyć do brytfanki, na dnie rozłożyć jabłka, dolać szklankę wody.
Piec ok. 3 godziny (na każdy kilogram mięsa ok. 40 minut pieczenia) w temperaturze ok. 170oC przy włączonym termoobiegu.
W czasie pieczenia podlewać mięso naturalnie wytworzonym sosem albo ciepłą wodą. W razie potrzeby można mięso przykryć papierem do pieczenia. Smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno.
ok. 220 minutŹródło: Twoje Imperium