Indycze medaliony z żurawiną

Indycze medaliony z żurawiną
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Mechanik79
Indycze medaliony z ananasem i żurawiną to przepis idealny na wszelakie przyjęcia jako danie na ciepło ale sprawdzi się również jako danie główne na rodzinnym obiedzie.

Składniki

  • 0,75 kg piersi indyczej
  • puszka ananasa w plastrach
  • 10 kwadratowych plastrów sera gouda
  • płaska łyżka przyprawy kucharek
  • masło klarowane
  • Pieprz
  • sos żurawinowy lub nieduże słodkie owoce

Przygotowanie

  1. Filet oczyszczamy z błonek i kroimy w kawałki
    Mięso mielimy maszynką do mięsa - ja użyłem swojej ulubionej ręcznej maszynki :)

  2. Zmielone mięso doprawiamy do smaku przyprawą kucharek oraz pieprzem
    Mieszamy. Gotowe odstawiamy na min 4h do lodówki (najlepiej 6-8h)

  3. Mięso dzielimy na ok 70 gramowe porcje i przy pomocy ringu formujemy ok 1 cm krążki
    Medaliony obsmażamy na patelni na rumiano z obu stron
    Na każdym medalionie układamy krążek ananasa i plasterek sera
    Zapiekamy ok 15 minut w 180oC

  4. Przed podaniem do każdego wgłębienia nakładamy po łyżeczce sosu żurawinowego
    Podajemy na ciepło

Komentarze do przepisu (4)

Nevermore 16 października 2017
Super danie na tzw. "drugi dzień", gdy wszystkie smaki się przejdą :)
Tak, jak dziś sprawdza się... Czytaj całość »
Super danie na tzw. "drugi dzień", gdy wszystkie smaki się przejdą :)
Tak, jak dziś sprawdza się idealnie.
Mechanik79 16 października 2017
Z 15 szt zostały mi 3 szt na drugi dzień i masz rację - odgrzewane są jeszcze lepsze :)
Nevermore 16 października 2017
No ba, wszyscy mają takie samo zdanie, na drugi dzień smakują lepiej xD
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 0,75 kg piersi indyczej
  • puszka ananasa w plastrach
  • 10 kwadratowych plastrów sera gouda
  • płaska łyżka przyprawy kucharek
  • masło klarowane
  • Pieprz
  • sos żurawinowy lub nieduże słodkie owoce
Składniki