Indycze klopsiki duszone w młodej kapuście

Indycze klopsiki duszone w młodej kapuście
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kasia87
Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Można ją podać z ziemniakami lub pieczywem.

Składniki

  • mięso mielone 400g - klopsy
  • cebula 1 szt - klopsy
  • jajko 1 szt - klopsy
  • bułka tarta 3 łyżki - klopsy
  • Sól- klopsy
  • Pieprz- klopsy
  • olej do smażenia- klopsy
  • młoda kapusta 1 szt
  • Cebula 1 szt
  • Koperek 1 pęczek
  • liście laurowe 2 liście
  • Ziele angielskie 4 ziarna
  • Kminek 1 łyżeczka
  • masło 1 łyżka
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Klopsy: Do mięsa mielonego dodaję pokrojoną w małą kostkę cebulę, jajko, bułkę tartą oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Z masy mięsnej formuję małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Klopsiki smażę na rumiano na oleju.

  2. Kapusta: Kapustę drobno kroję. Przekładam do garnka, zalewam wodą i solę. Gotuję około 5 minut. Wodę odcedzam. Na dno garnka z kapustą wrzucam masło. Dodaję posiekany koperek, liście laurowe, ziele angielskie oraz kminek. Kapustę mieszam i smażę około 10 minut.

  3. Do kapusty dodaję usmażone klopsy. Wlewam odrobinę wody. Delikatnie mieszam i wszystko razem duszę około 10 minut. Potrawę doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny.

Komentarze do przepisu (2)

ErJot 12 czerwca 2018
Apetyczne danie:)
skorpionek 12 czerwca 2018
Lubię takie dania.
Składniki
  • mięso mielone 400g - klopsy
  • cebula 1 szt - klopsy
  • jajko 1 szt - klopsy
  • bułka tarta 3 łyżki - klopsy
  • Sól- klopsy
  • Pieprz- klopsy
  • olej do smażenia- klopsy
  • młoda kapusta 1 szt
  • Cebula 1 szt
  • Koperek 1 pęczek
  • liście laurowe 2 liście
  • Ziele angielskie 4 ziarna
  • Kminek 1 łyżeczka
  • masło 1 łyżka
  • sok z cytryny 1 łyżeczka
  • Sól
  • Pieprz
  • oliwa
Składniki