Imbirowe risotto z kaszy bulgur

Imbirowe risotto z kaszy bulgur
> 1-2 os.
> 30 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Futka
Wczoraj kupiłam pyszny Bulgur, importowany z Libanu. Czekałam na jego dostawę z utęsknieniem. Z mojego uradowania narodziła się propozycja na aromatyczne, smaczne risotto z delikatnej kaszy bulgur z intensywną nutą imbirową oraz z dodatkiem żółtej papryki ;)

Składniki

  • 180 g kaszy Bulgur
  • 1 mała cebulka biała
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 kieliszek białego wina
  • 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • około 600 ml bulionu warzywnego
  • czarny pieprz
  • sól ziołowa do smaku

Przygotowanie

  1. Cebulkę kroimy w drobną kostkę i szlimy ją na oliwie z oliwek.

  2. Do cebulki dodajemy suchą kaszę Bulgur i smażymy do momentu, aż ta wchłonie całą oliwę.

    Kaszę zalewamy kieliszkiem wina i mieszamy do momentu odparowania alkoholu.

    Następnie do kaszy dolewamy partiami porcje bulionu, tak aby za każdym razem bulgur odpowiednio go wchłonął.

    W międzyczasie do kaszy dodajemy mielony imbir.

  3. W tym samym czasie, kroimy paprykę w drobną kostkę i podsmażamy ją delikatnie na drugiej patelni.

    Gdy kasza nabierze odpowiedniej miękkości i wchłonie cały bulion, dodajemy do niej podsmażone kawałki papryki, doprawiamy solą ziołową oraz świeżo zmielonym pieprzem.

    * Paprykę podsmażam osobno, gdyż lubię jak zachowuje sprężystość i soczystość, a nie rozgotowuje się w risotto.

  4. Na sam koniec, risotto ściągamy z ognia, dodajemy do niego 2 łyżki startego sera, dokładnie mieszamy i przykrywamy na około 3 minuty dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (11)

luna76 23 lutego 2015
i super pomysł :)
Channah 23 lutego 2015
Fajny, lekki obiad :)
GREGORHSPEED 23 lutego 2015
<3 Bulgur! Pycha! :D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 180 g kaszy Bulgur
  • 1 mała cebulka biała
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 kieliszek białego wina
  • 3/4 łyżeczki mielonego imbiru
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • około 600 ml bulionu warzywnego
  • czarny pieprz
  • sól ziołowa do smaku
Składniki