Idealny kotlet schabowy - przepis Magdy Gessler

Idealny kotlet schabowy - przepis Magdy Gessler
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
To przepis z programu "Kuchenne Rewolucje". Mięso najpierw marynuje się w mleku i cebuli dzięki czemu jest bardziej delikatne i kruche a dodatkowo zyskuje niezwykle wyrazisty smak.

Składniki

  • 2 kotlety schabowe
  • 1 cebula
  • szklanka mleka (3,2% tłuszczu)
  • mąka do panierki
  • Sól
  • pieprz
  • Bułka tarta
  • masło klarowane
  • Jajko

Przygotowanie

  1. Mięso rozbijamy na cienkie kotlety. Do miski wlewamy mleko i pokrojoną w piórka cebulę. Przekładamy do niej mięso, miskę owijamy w folię i odkładamy do lodówki na min. 2h.

  2. Mięso wyjmujemy z marynaty i starannie odsączamy - np. na ręczniku papierowym.

  3. W pierwszym naczyniu rozbijamy jajko, dolewamy kilka łyżek mleka, dodajemy sól i pieprz i mieszamy widelcem, aż wszystko ładnie się połączy. Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę a do trzeciego bułkę tartą.

  4. Kotlety najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku z mlekiem a na końcu w bułce tartej. Nadmiar bułki delikatnie strzepujemy.

  5. Smażymy na maśle klarowanym z obu stron - na złoty kolor.

  6. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (6)

GREGORHSPEED 16 sierpnia 2016
Uwielbiam takie <3
krzych35 22 sierpnia 2016
Takie kotlety to moja babcia pokazywała jak się robi! Identyczne ! Czyli nie jest to przepis godzilli Gesler!... Czytaj całość »
Takie kotlety to moja babcia pokazywała jak się robi! Identyczne ! Czyli nie jest to przepis godzilli Gesler! Wszystko w temacie.
gochna55 22 sierpnia 2016
Faktycznie, to przepis naszych Babć - moje tak robiły - moja Mama i ja też. Ale mój dorosły syn uczył tak... Czytaj całość »
Faktycznie, to przepis naszych Babć - moje tak robiły - moja Mama i ja też. Ale mój dorosły syn uczył tak robić "schaboszczaki" swoją żonę. Dodam, że od Babć, Mamy nauczyłam się, że każde mięso jest dobrze pomacerować w mleku (w zsiadłym też),kefirze,jogurcie przez 1-2 h.- jest bardziej kruche i soczyste.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 kotlety schabowe
  • 1 cebula
  • szklanka mleka (3,2% tłuszczu)
  • mąka do panierki
  • Sól
  • pieprz
  • Bułka tarta
  • masło klarowane
  • Jajko
Składniki