Idealne ciasto na pizzę. Tak robi je Magda Gessler

Idealne ciasto na pizzę. Tak robi je Magda Gessler
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: smaker
Odpowiednio zrobione ciasto do podstawa dobrej pizzy. Jeśli chcecie przygotować je tak, jak robi to Magda Gessler, mamy dla Was jej przepis.

Składniki

  • 7 g suchych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 200 ml ciepłej wody
  • 380 g mąki pszennej (może być mąka do pizzy)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzy
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

  1. Do miski wlej ciepłą (ale nie gorącą!) wodę. Wsyp drożdże i dokładnie wymieszaj. Zostaw rozczyn na 5 minut.

  2. Mąkę przesiej przez sito. Umieść ją w misce, dodaj cukier, sól, oliwę, pieprz i rozczyn. Wyrabiaj ciasto około 10 minut. Musi być jednolite i nie może się kleić do rąk. Gdy uzyskasz jego idealną postać, odstaw na 30 minut i przykryj ściereczką. Ciasto zwiększy swoją objętość. 

  3. Z ww. ciasta przyrządzisz dwie pizzę. Podziel zatem ciasto na 2 części i każdą wyłóż ulubionymi składnikami. Piecz ok. 11-14 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni.

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 12 listopada 2021
Pyszotka:)
Składniki
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki cukru
  • 200 ml ciepłej wody
  • 380 g mąki pszennej (może być mąka do pizzy)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta pieprzy
  • 1 łyżeczka soli
Składniki